Educatie
Educatieprogramma voor groep 7/8 en het voorgezet onderwijs klas 1
Wat was dat houten gevaarte dat bij het museum stond? Het lijkt wel een kraan, maar waarvoor stond die daar?
We hebben het over de stadskraan die van 1625 tot 1939 aan de haven in Vlaardingen stond. De vorige stadskraan, een reconstructie van de kraan uit de 19e eeuw, moest in 2013 om veiligheidsredenen worden afgebroken. De schimmel die in het hout zat, was de oorzaak dat diverse belangrijke onderdelen waren aangetast door houtrot. De kraan kon niet langer veilig blijven staan, en sommige onderdelen zijn toen door de Gemeente Vlaardingen in een garage opgeslagen.
Met de bouw van de nieuwe kraan krijgt Vlaardingen dit icoon weer terug. Om dat te kunnen doen is de Stichting Stadskraan Vlaardingen opgericht.
Kinderen van groep 7/8 van het basisonderwijs en klas 1 van het voorgezet onderwijs kunnen alles te weten komen over dit icoon tijdens de culturele erfgoedles op de zeillogger VL92 Balder en gaan aan de slag met het maken van hun eigen miniatuurversie van de kraan in de techniektent achter het museum. Tijdens de culturele erfgoedles leer je waarom de kraan er stond en zo belangrijk was voor de stad. Tijdens de techniekles ga je zelf aan de slag met een kraan in dezelfde ruimte waar de kraan wordt gemaakt. In totaal ben je 3 uur bezig je helemaal onder te dompelen in alles wat met de stadskraan te maken heeft.
Een leuke en leerzame ochtend, waarbij je op plekken komt waar je anders niet komt!
Schrijf je met je klas snel in, want er is maar plek voor 6 groepen.
Blijf op de hoogte!
Wij versturen regelmatig een nieuwsbrief met updates over de bouw. Wil je op de hoogte blijven schrijf je dan in.
(De vorige edities van de nieuwsbrief kan je hier bekijken)